Žulové, mramorové nebo břidlicové pracovní desky mohou kuchyni dodat sofistikovaný vzhled. Zároveň je třeba poznamenat, že masivní kamenné desky často působí zejména v menších kuchyních velmi dominantně a drobná vzorovaná žula rychle vnáší neklid do celkového vzhledu kuchyně.
Kámen, a zejména žula, je velmi odolný vůči teplu, vlhkosti a poškrábání. Břidlice je zde však výjimkou: není odolná proti poškrábání a občas se u ní odlomí malé kousky. Další věc, kterou je třeba mít u břidlice na paměti, je, že povrch není rovnoměrně hladký.
Kámen by měl být chráněn pouze před tekutinami, olejem a zejména před kyselinami - například z ovoce: voda, olej a kyselé skvrny se rychle tvoří, které nelze snadno odstranit, protože přírodní kámen absorbuje tekutiny. O kamennou desku je proto nutné pečovat speciálními impregnačními roztoky.